Het cultiveren van een duidelijk bewustzijn van onze innerlijke wereld tijdens momenten van sterke emotie is een krachtige, draagbare manier om een stap terug te doen van de activering, onze rust te vinden en een goede weg voorwaarts te ontdekken.

Wanneer we ons in de greep van vurige woede bevinden, of verdriet beperken of een andere krachtige emotie, is het vaak nodig om de innerlijke ruimte te openen waar we eenvoudig kunnen opmerken wat er met onszelf aan de hand is. Maar op het moment dat dat geregeerd lijkt te worden door de emotie (of emoties), weten we misschien niet zeker hoe we hiermee moeten beginnen.

Verwerking van moeilijke emoties

1. Pauzeer de verhaallijn

Begin met je lichaam te laten rusten in de ondersteuning van alles waar je op zit. Terwijl je dit doet, pauzeer je gedachten zo goed mogelijk en breng je gewoon de aandacht naar je ademhaling. Merk op hoe de adem in je lichaam beweegt terwijl je inademt en uitademt. Het geleidelijk verlengen van de uitademing zal helpen de onmiddellijke intensiteit van de emotie te verspreiden, waardoor de openlijke symptomen van opwinding verdwijnen. Blijf zo lang bij je ademhaling als je nodig hebt om je meer op je gemak te voelen. Verplaats vervolgens de aandacht van je ademhaling naar een zacht, niet-veroordelend bewustzijn van de hele binnenruimte van je romp, van je keel door je borst en zonnevlecht naar je buik en darm.

2. Nodig een gevoel uit

De tweede stap is het uitnodigen van een gevoeld gevoel van het probleem. Herinner je de verhaallijn kort, net genoeg om het weer voor je te presenteren. Laat dat dan los en voel gewoon in je keel, borst en buik voor een lichaamsgevoel van de hele zaak. U merkt misschien meteen iets op, zoals een gebied met vernauwing of zwaarte, pijn of activering. Of misschien is er niet veel om mee te beginnen. Dat is geen probleem, wees geduldig en blijf zachtjes van binnen voelen. Onthoud dat je op zoek bent naar subtiele somatische sensaties die vaag, kwetsbaar of vluchtig kunnen zijn. Je kunt niets voor elkaar krijgen, dus een vriendelijke, niet-veroordelende, gastvrije houding is essentieel.

3. Houd het gezelschap

De derde stap is om het gezelschap van viltgevoelens te behouden. Stel je voor dat je met een jong kind zit dat ergens van streek is, maar niet kan zeggen wat het is. Het belangrijkste hier is om gewoon op een zachte, zorgzame en vooral geduldige manier aanwezig te zijn. Wat een gevoeld gevoel meer dan wat dan ook nodig heeft, is simpelweg erkend worden, opgemerkt en verwelkomd worden, en aanwezig mogen zijn zoals het is.

4. Vraag het om je meer te vertellen

De vierde stap is om het gevoelde gevoel te vragen u meer te vertellen. (Opmerking: deze stap is optioneel – vaak is het het beste om een viltvriendelijk bedrijf te houden zo lang als nodig is, of zolang het goed voor je voelt.)