Hoe je moeilijke gesprekken bewust kunt benaderen

Mindful communiceren vereist dat we empathie aanboren, ongeacht wie we zijn of waar we in geloven. Dit kan voor iedereen een uitdaging blijken te zijn. Het is erg moeilijk om je mening te uiten en die van iemand anders met gratie vast te houden, zegt Alexander. Maar we kunnen een zinvolle dialoog aangaan wanneer we vanuit een plaats van respect en herkenning tot een gesprek komen.

Het belang van geduld
De moeilijkste gesprekken zijn vaak met de mensen die het dichtst bij ons staan. Er is zoveel onuitgesproken context en relatiegeschiedenis die lagen toevoegt aan een moeilijk gesprek met een geliefde. Het is geduld en opmerkzaamheid die ons in staat stellen elkaar te zien voorbij diepe verdeeldheid.

Misschien is het eerste doel gewoon om die momenten van samenzijn te vinden en die mooie, vloeiende band te herstellen. Het geduld kan lang duren om op de plaats te komen waar dat gesprek echt kan plaatsvinden.

Het harde werk van het voeren van moeilijke gesprekken vereist het wegnemen van ongemak. En dat vergt enorm veel inzet.

Dit is het moment om naar een plek te kunnen komen om onze eigen energieniveaus hoog genoeg te houden zodat we kunnen luisteren en we kunnen daar zijn. We kunnen bemiddelen en we kunnen proberen dingen op te nemen, zelfs als we het niet begrijpen.