Nu slimme levensstijlkeuzes maken, zal de gezondheid van uw hersenen de komende jaren ondersteunen.

Het menselijk brein is de meest oogverblindend complexe entiteit in het hele bekende universum: 80 miljard hersencellen, met extra neurale cellen door het hele lichaam. Elk neuron verbindt via synaptische hiaten met duizenden andere neuronen, wat resulteert in biljoenen verbindingen die verantwoordelijk zijn voor alle interne communicatie en verwerking van de hersenen en al ons externe gedrag en creaties. Neurowetenschappers beginnen die verbindingen in kaart te brengen door het neurale ‘connectoom’ van de hersenen te tekenen, net zoals moleculair biologen het menselijk genoom in kaart hebben gebracht. Er zijn evenveel neuronale verbindingen in een enkele kubieke centimeter hersenweefsel als er sterren zijn in de Melkweg. Overpeinzing van de hersenen verbijstert de geest.

Het beschermen en koesteren van de werking van uw hersenen is belangrijk voor uw gezondheid en welzijn op lange termijn. Je kunt levensstijlkeuzes maken die het fysieke brein beschermen, oefenen en versterken, wat op zijn beurt de complexiteit van al je emotionele, relationele en cognitieve functioneren ondersteunt.

1. Verplaats het!

Onderzoek van de afgelopen 10 jaar heeft het overduidelijk gemaakt – we moeten ons lichaam niet alleen bewegen voor de gezondheid van ons hart, longen, spieren en gewrichten, maar ook voor de gezondheid van onze hersenen. Een van de beste dingen die u voor uw fysieke brein kunt doen, is het zweet breken met aerobe oefeningen. Krachtige training zorgt ervoor dat je hersenen hersenafgeleide neurotrope factor vrijgeven. Dit is de hormonale groeifactor die ervoor zorgt dat je hersenen nieuwe neuronen laten groeien, vooral in de hippocampus, de structuur van de hersenen die het leren van nieuwe ervaringen in het langetermijngeheugen consolideert.

2. Streef naar diepe slaap

Voldoende slaap en diepe slaap zijn essentieel voor de gezondheid van hersenen en lichaam. Velen van ons krijgen routinematig niet genoeg slaap; ons leven is te druk, te gestrest. Vooral jonge mensen krijgen niet genoeg slaap. Tieners kunnen in een ontwikkelingsstadium vijf tot zes uur slaap per nacht krijgen wanneer hun hersenen acht of negen uur nodig hebben om te groeien. Slaapgebrek beïnvloedt uw metabolisme, immuunsysteem en genetische gezondheid – en vooral de gezondheid van de hersenen. Als je een week lang maar vijf tot zes uur per nacht slaapt, heb je waarschijnlijk hetzelfde niveau van cognitieve stoornissen als wanneer je legaal dronken was.

3. Bouw je hersencelreserve op

Het brein leert en herstelt zich voortdurend van ervaring. Hoe complexer de ervaring of het leren, hoe meer geïntegreerd het functioneren van de hersenen, omdat meer van onze zintuigen en delen van onze hersenen zich bezighouden met het opnemen en verwerken van de nieuwe informatie. Dat werk van integratie en complexiteit, dat de neuroplasticiteit van de hersenen benut, is een bescherming tegen hersenatrofie – het verliezen van hersencellen naarmate we ouder worden. Het heet het bouwen van cognitieve reserve.

4. Wees creatief, wees nieuwsgierig

Elke creatieve inspanning – journaling met bewustzijnsstromen, processchilderen, ingrediënten zonder recept mengen, een nieuw spel met je kinderen verzinnen – duwt de werking van de hersenen naar een nieuw territorium en brengt de hersenen in een staat van flow. Dat zet nieuwe hersencellen goed in. Nieuwsgierigheid kan een belangrijk onderdeel van creativiteit zijn – het ene idee volgen, de ene na de andere draai in de weg, met een open geest en zonder vooroordelen of oordeel.

5. Lach hardop

Veel mensen zien lachen als een emotie, of iets dat daarmee lijkt. Niet zo. Lachen is een fysiologisch mechanisme dat stress in het lichaam en de hersenen vermindert. Lachen geeft catecholamines, dopamine en noradrenaline vrij – neurotransmitters waardoor de hersenen scherper en helderder aanvoelen. Lachen is vaak een goede manier om het ijs te breken en een band met mensen op te bouwen, en band met mensen is supergoed voor de hersenen.