1. Omarm imperfectie

Zelfs in de beste tijden zijn geen van ons perfecte ouders: we worden getriggerd, reageren te heftig en zeggen en doen dingen waarvan we wilden dat we ze niet hadden. Tijdens deze vreemde tijd in de wereld voelt het ouderschap waarschijnlijk anders en moeilijker dan ooit tevoren.

2. Luister nieuwsgierig

Hoe vaak heb je een e-mail gelezen of je telefoon gecontroleerd terwijl je kind of partner tegen je praat, terwijl je met je hoofd knikt naar wat ze zeggen – om plotseling te beseffen dat je niet naar een enkel woord van hun gesprek hebt geluisterd? We zijn vaak afgeleid en als velen van ons thuis werken of, in het geval van onze kinderen, naar school gaan, kan het nog moeilijker zijn om actief te luisteren.

3. Communiceer moedig

Laten we eerlijk zijn, kwetsbaar zijn is moeilijk en soms zelfs eng, daarom merken we soms dat we moeilijke gesprekken met elkaar vermijden. Nu we vaker thuis zijn, is de kans om ruzie te maken met een partner of familielid nog groter dan voorheen.

4. Oefen waardering en dankbaarheid

Gezien het huidige klimaat voelt het misschien onmogelijk om ons op iets anders dan de slechte dingen om ons heen te concentreren. Maar het vinden van kleine dingen om dankbaarheid en waardering voor te voelen – zonneschijn, warme maaltijden, bloemen in de tuin – kan je humeur verbeteren.

5. Vergeef onszelf en elkaar

Elk gezin heeft zijn moeilijke momenten. Er zijn momenten waarop we ons niet geluisterd, gewaardeerd of gezien voelen en er zijn andere momenten waarop mensen chagrijnig of boos zijn omdat ze honger hebben en dingen zeggen die ze niet bedoelen of wensen ze terug te kunnen nemen.