Het eerste om te verduidelijken: wat we hier doen is streven naar mindfulness, niet een proces dat je geest op magische wijze uit de weg ruimt van de talloze en eindeloze gedachten die constant uitbarsten en pingelen in onze hersenen. We zijn gewoon aan het oefenen om onze aandacht op onze ademhaling te richten en dan weer op de ademhaling wanneer we merken dat onze aandacht is afgedwaald.

1. Ga lekker zitten en bereid je voor om een paar minuten stil te zitten. Nadat je dit hebt gelezen, ga je je gewoon concentreren op je eigen natuurlijke inademing en uitademing van de adem.

2. Focus op je ademhaling. Waar voel je je adem het meest? In je buik? In je neus? Probeer je aandacht te houden bij het in- en uitademen.

3. Volg je adem twee minuten. Adem diep in, spreid je buik uit en adem langzaam uit, waarbij de uitademing wordt verlengd terwijl je buik samentrekt.

Dit zijn de stappen om te mediteren:

1) Ga zitten
Zoek een plek om te zitten die kalm en stil aanvoelt.

2) Stel een tijdslimiet in
Als je net begint, kan het helpen om een korte tijd te kiezen, zoals vijf of tien minuten.

3) Let op je lichaam
Je kunt in een stoel zitten met je voeten op de grond, je kunt losjes in kleermakerszit zitten, je kunt knielen – alles is in orde. Zorg er gewoon voor dat je stabiel bent en in een positie waarin je een tijdje kunt blijven.

4) Voel je adem
Volg de sensatie van je ademhaling terwijl deze naar binnen en naar buiten gaat.

5) Let op wanneer je geest afdwaalt
Het is onvermijdelijk dat je aandacht de adem verlaat en afdwaalt naar andere plaatsen. Als je merkt dat je geest is afgedwaald – binnen een paar seconden, een minuut, vijf minuten – richt je je aandacht gewoon weer op de ademhaling.

6) Wees lief voor je dwalende geest
Beoordeel jezelf niet en maak je geen zorgen over de inhoud van de gedachten waarin je jezelf verloren voelt. Kom gewoon terug.

7) Sluit met vriendelijkheid
Als je er klaar voor bent, til je je blik voorzichtig op (als je ogen gesloten zijn, open ze dan). Neem even de tijd en merk eventuele geluiden in de omgeving op. Merk op hoe je lichaam zich op dit moment voelt. Let op je gedachten en emoties.

Dat is het! Dat is de praktijk. Je gaat weg, je komt terug en je probeert het zo vriendelijk mogelijk te doen.